Je čas na refinancování hypotéky

Podle odborníků bude na konci roku průměrný úrok u hypotéky s pětiletou fixací činit 3,5%. To znamená, že ten komu se blíží konec fixace, by se měl právě teď poohlédnout po tom, zda může uzavřít novou hypotéční smlouvu za stávajících podmínek, tedy s o 1% nižší úrokovou sazbou.

Na konci roku 2017 bylo běžné uzavřít hypotéční smlouvu s úrokem 1,68%. Dnes takto nízké úrokové sazby v nabídkách bank nenajdete. V současné době se průměrná úroková sazba pohybuje na hodnotě okolo 2,5%. Ti, kdo již hypotéku mají a končí jim fixace, i ti, kteří o ní teprve uvažují, si jistě všimnou, že v posledním roce rostou úrokové sazby nejrychleji za deset let. Řada bank v průběhu roku už minimálně třikrát zdražila.

Hlavním důvodem je, že ČNB zvyšuje úrokové sazby, čímž zdražuje peníze na mezibankovním trhu, což se promítne také do úroků všech typů úvěrů, hypotéky nevyjímaje. Pokud uvažujete o hypotéce, je ideálním obdobím pro její sjednání právě teď.

Konkurence mezi bankami

Konkurence mezi bankami se odráží v rozdílných nabídkách úrokových sazeb pro hypotéky s krátkodobou a dlouhodobou fixací. Banky navíc nabízí klientům celou řadu marketingových akcí. Z nabídky bank takřka vymizely float hypotéky, kdy je úrok počítán s danou přirážkou počítán z aktuálních sazeb ČNB.

Klienti bank mají v současnosti zájem o dlouhodobou fixaci hypoték. Největší zájem je o desetiletou fixaci. Žadatel o úvěr tak má deset let jistotu stejné úrokové sazby. Novinkou mezi produkty je 15 let fixace. O výhodách pěti, sedmi a desetiletých fixací banky své klienty neustále přesvědčují. V případě, že si v těchto dnech či týdnech uzavřete smlouvu s úrokem 2,5%, ušetříte mnohem více než na konci roku, kdy budou úrokové sazby okolo 3%.

3 kroky k refinancování hypotéky

  1. Vyplňte žádost o vyčíslení aktuálního zůstatku stávajícího hypotéčního úvěru. Tato žádost poslouží jako podklad pro zvolenou novou banku. Na základě tohoto podkladu pak banka uhradí dluh u staré banky. V případě, že se rozhodnete refinancovat u stejné banky, tento krok vynecháte.
  2. Podepište novou úvěrovou smlouvu a seznamte se s podmínkami pro čerpání úvěru. Mezi tyto podmínky patří například vložení zástavních smluv nové banky do katastru nemovitostí a rovněž vinkulace pojistné smlouvy ve prospěch banky.
  3. Nechte si vystavit potvrzení od staré banky o zániku jejího zástavního práva na nemovitost. S tímto potvrzením je třeba zajít na katastr, kde zaplatíte správní poplatek ve výši 1 000 Kč. Poté je vymazáno toto zástavní právo z katastru nemovitostí.

Splatit hypotéku můžete dříve

Není možné obecně říci, kdy se jaká fixace vyplatí. Každý klient má jiné potřeby a finanční možnosti. Rovněž záleží, zda jde o refinancování či nový hypotéční úvěr. Dlouhodobých fixací se není potřeba obávat. Nově lze hypotéční úvěr splatit i mimořádnou splátkou v každém kalendářním roce, ne jen v období fixace. Zaplatit je možné až 25% z jistiny a zcela bez poplatků. Jakmile ponížíte jistinu mimořádnou splátkou, ponížíte i výši peněz, které na úrocích zaplatíte bez ohledu na délku fixace.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *